Jezersko slovenski pionir alpske mreže Gorniške vasi

Občina Jezersko bo 26. maja 2018 v okviru Dneva Alpske konvencije slovesno vstopila v mednarodno mrežo Gorniške vasi 

Občina Jezersko bo 26. maja 2018 v okviru Dneva Alpske konvencije slovesno vstopila v mednarodno mrežo Gorniške vasi in se tako skupaj s Planinsko zvezo Slovenije zavezala trajnostnemu turizmu, osnova katerega je gibanje v gorskem svetu na osnovi lastnih moči in brez velike tehnične infrastrukture, z odgovornim odnosom do narave in spoštovanjem kulturne in naravne dediščine kraja. Pristopni dogodek bo potekal v dvorani Korotan, Zgornje Jezersko 57, s pričetkom ob 11 uri.

Mednarodna mreža Gorniške vasi (Bergsteigerdörfer) združuje kraje, ki svoj turizem razvijajo na temeljih gorniške tradicije, predvsem pa osnovnih gorniških dejavnosti, brez velike turistične infrastrukture in s trajnostnim pristopom. Gorniške vasi tako na poseben način izpolnjujejo cilje Alpske konvencije, ki stremi k trajnostnemu razvoju v celotnem alpskem prostoru. Projekt vodijo planinske zveze Avstrije, Nemčije, Južne Tirolske, Italije in Slovenije. Na sončni strani Alp je nosilec projekta Planinska zveza Slovenije, podpirata ga Ministrstvo za okolje in prostor in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Trenutno je vključenih 28 krajev v Avstriji, na Bavarskem, Južnem Tirolskem, v Italiji in Sloveniji, kjer je pionir gorniških vasi Jezersko, letos pa vstopajo še nemški Kreuth, južnotirolski Lungiarü in italijanski Val di Zoldo.

Osnovne značilnosti krajev, vključenih v mrežo Gorniške vasi, so njihova geografska lega v mirnem gorskem okolju, majhnost, živa gorniška in s tem povezana kulturna tradicija, zavezanost ohranjanju narave ter razvite dejavnosti, ki obiskovalcu omogočajo aktivno preživljanje dopusta brez velike infrastrukture, spoznavanje lokalne zgodovine, kulturnih in drugih zanimivosti ter uživanje v gostoljubju in lokalni kulinariki, s čimer projekt prispeva tudi k razvoju lokalnega gospodarstva in omogoča mladim, da načrtujejo prihodnost v domačem kraju. Jezersko ponuja bogastvo gorniških doživetij: prepredeno je s sprehajalnimi in planinskimi potmi, ob pohodniških užitkih vseh težavnosti pa omogoča tudi bogat izbor plezalnih tur tako poleti kot pozimi, pravljične turne smuke in resne alpinistične spuste, kilometre urejenih prog za smučarski tek, prav tako na svoj račun pridejo gorski kolesarji, ljubiteljski drsalci in krpljarji.


"Ponosni smo na naše prednike, ki so znali Jezersko ohraniti dokaj neokrnjeno, naša dolžnost pa je, da kljub zahtevam sodobnega časa tudi naslednikom zapustimo Jezersko v vsej njegovi prvinskosti. Da Jezersko v preteklosti ni razvilo obsežne turistične in druge infrastrukture, smo dolgo časa šteli za pomanjkljivost, vendar nam je danes jasno, da smo brez velikih hotelskih kompleksov in ostale turistične infrastrukture uspeli ohraniti okolje, ki nam je v ponos, hkrati pa omogoča zelo kakovosten življenjski slog. S sprejeto strategijo razvoja Jezerskega smo se zavezali, da bomo spodbujali tako trajnostni razvoj kraja kot tudi trajnostno naravnani turizem. Določila Alpske konvencije in vizija razvoja gorniških vasi sovpadata z našo razvojno strategijo, s tem da nam projekt Gorniške vasi omogoča nagovarjati obiskovalce, ki jim neokrnjena narava pomeni ogromno ter imajo do tega čudovitega alpskega sveta primeren in spoštljiv odnos," ponosno pove župan Občine Jezersko Jure Rebolj.

Turizem je v Alpah najpomembnejša gospodarska panoga, ki je doživela izreden razvoj, ob čemer se pojavljajo tudi negativni vplivi, ki so jih države alpskega loka s podpisom Alpske konvencije želele v največji mogoči meri omejiti. "Mednarodni projekt Gorniške vasi je ena od praktičnih oblik izvajanja protokolov Alpske konvencije, saj so vanj vključene lokalne skupnosti, ki so se odločile za trajnostni turistični razvoj svojih krajev. Planinska zveza Slovenije želi z uvajanjem projekta podpreti trajnostni turizem v tistih manjših slovenskih gorskih krajih, ki imajo gorniško tradicijo in svoj razvoj vidijo v smeri načel projekta. S tem želimo tudi poudariti vlogo in pomen planinskih in gorniških dejavnosti ter planinskih poti in koč pri zagotavljanju takega razvoja. Upamo, da bo razvoj projekta v Sloveniji tudi priložnost za prenos dobrih praks in izkušenj iz drugih krajev v alpskih državah, vključenih v mrežo gorniških vasi," poudarja Miro Eržen, podpredsednik Planinske zveze Slovenije, ki je nacionalni nosilec projekta Gorniške vasi v Sloveniji.

Za izvajanje Alpske konvencije, mednarodne pogodbe, ki so jo sklenile alpske države in EU za trajnostni razvoj in zaščito Alp, v Sloveniji skrbi Ministrstvo za okolje in prostor, slovesnega dogodka na Jezerskem pa se je med drugimi gosti udeležil tudi generalni sekretar Alpske konvencije Markus Reiterer, ki je ob tej priložnosti dejal: "Iskreno čestitam Jezerskemu kot prvi slovenski gorniški vasi in Planinski zvezi Slovenije za koordinacijo projekta v Sloveniji. Zahvaljujem se tudi Planinski zvezi Avstrije za pobudo in vodenje projekta Gorniške vasi v vseh teh letih. Gorniške vasi vidim kot izvedbeni projekt Alpske konvencije in sem zelo vesel, da smo pred nekaj leti sodelovanje formalizirali tudi v obliki dogovora o sodelovanju. Jezersko, njegovi prebivalci, tradicija in čudovita lokacija resnično predstavljajo alpski duh, motivacijo in angažiranost! Prav tako me zelo veseli, da dogodek poteka v okviru Dneva Alpske konvencije in v tako tesnem sodelovanju s številnimi alpskimi deležniki, kot sta Cipra International in omrežje Povezanost v Alpah."

Vabimo vas k ogledu

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?