Sprehodi


Jezerska dolina, ki jo je do leta 1348 pokrivalo jezero je kot namenjena lažjim sprehodom.

TEMATSKA SPREHAJALNA POT PO DOLINI RAVENSKE KOČNE


Med najlepše in najdaljše sprehode spada prav gotovo sprehod po tematski sprehajalni poti v dolino Ravenske kočne. Pot je urejena in označena s smernimi tablami ter opremljena s klopicami. Pozimi so po njej urejene tekaške proge, zato prosimo vse sprehajalce, da se držijo skrajnega roba poteptane proge.

KROŽNA POT OKROG PLANŠARSKEGA JEZERA


Za krajše sprehode se lahko odpravite po krožni poti okrog Planšarskega jezera in venca ravenskih kmetij. Parkirate ob Planšarskem jezeru in se odpravite do podružnične cerkve svetega Andreja, ter od tam nadaljujete po cesti mimo Šenkove, Jenkove in Kropivnikove kmetije na obrobju ravenskih travnikov. Pot se cel dan nastavlja sončnim žarkom in je primerna za sprehode v vseh letnih časih.

IZ CENTRA DO STARE CERKVE


Iz centra Jezerskega se mimo podružnične šole lahko odpravite do prekrasne razgledne točke pri stari cerkvi svetega Ožbalta ob Karničarjevi kmetiji. Cerkvica, ki je prvič omenjena že leta 811 je dvignjena visoko nad dolino in ponuja prekrasne poglede na severno ostenje Makekove Kočne. Pri Karničarjevih pa lahko mi mogrede kupite še domače izdelke ekološke proizvodnje: čudovit domač sir, domače mesnine, mlečne izdelke in jajca.

IZ CENTRA DO PLANŠARSKEGA JEZERA


Pot vodi mimi občinske stavbe imenovane Storžič po prijetnem drevoredu in je urejena in opremljena s klopicami. Ko se drevored konča, zavijemo desno čez Jezernico in se po makadamski poti sprehodimo do križišča, kjer se sprehajalna pot križa z asfaltirano cesto do Planšarskega jezera. Tu lahko zavijemo desno in se do jezera odpravimo po gozdu ali pa nadaljujemo po asfaltni cesti do cilja.

DO PARTIZANSKE BOLNICE KRTINA


Na dogodke druge svetovne vojne nas na Jezerskem spominja partizanska bolnica Krtina, skrita v dolini Komatevre. Na mestu današnjega obnovljenega objekta so jeseni 1944 na strmem in težko dostopnem pobočju postavili bolnico, v kateri so  zdravili ranjene in obolele partizanke in partizane. V štirih mesecih so oskrbeli približno 30 pacientov, povečini pripadnikov II. bataljona V prvotno stanje je bila bolnica obnovljena leta 1951. Danes je edina ohranjena partizanska bolnica na območju nekdanje Občine Kranj, v njej pa so še vedno shranjeni originalni pripomočki in oprema: ognjišče, panhobarji, ponve ipd.

Pot vodi iz zaselka Bajt mimo kamnoloma Lehnjaka proti dolini Komatevre. Na označenem mestu zavijete desno in prispete do bolnice. Pot je primerna v času, ko na cesti ni snega.


Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?