TIC Jezersko
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Nezahtevne poti Zahtevne poti Jezerska planinska pot Kratke sprehajalne poti Dolge sprehajalne poti Razgledi-test Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Multimedija V medijih

Uporabno


Nezahtevne poti
Goli vrh (1787 m)


Pot na ta lahko dostopen vrh se začne pri Planšarskem jezeru.Več o poti


Vrh leži na državni meji, na severni strani so pred več kot sto leti kopali železno rudo. Pot na ta lahko dostopen vrh se začne pri Planšarskem jezeru. Sprva sledimo zaznamovani poti, ki vodi proti Češki koči ni Vadinam, odcepi pa se na koncu Ancljevih pašnikov. Še preden pridemo do pašnikov, moramo po kratkem vzponu do turistične kmetije Ancel. Tu se odpira prečudovit razgled na mogočno kuliso Grintovcev. Pokažejo se Češka koča, Grintovec, Kočna, Dolgi hrbet, Skuta s svojim ledenikom in Kranjskim planinskim domom na Vadinah, Rinke, Križ in Babe. Levo od teh mogočnih skalnih vrhov je naš Goli vrh, ki je gosto poraščen in gol le na samem vrhu.

Po slabem kilometru poti od Ancljeve domačije zavije dobro označena stezica z gozdne ceste in se začne naglo vzpenjati. Tu, na samem začetku stezice parkiramo svoje vozilo in pot nadaljujemo peš. Po enourni hoji nas steza privede na Jenkovo planino pod Golim vrhom, kjer je levo odcep za Goli vrh, desno pa za Babe. Na levo, malo pred pastirsko kočo na avstrijski strani zavijemo na greben, ki s svojimi viharniki in redkim ruševjem že kmalu prične kazati visokogorski značaj. Dobrih trideset minut rabimo od planine in že smo na lepem, prostranem vrhu. Lep, samostojen in osamljen, niti dva tisoč metrov visok ponuja čudovit razgled na Jezersko in na ostenje Makekove in Ravenske Kočne. Posebno lepo je videti malo Planšarsko jezero in z jesenovimi nasadi razmejene kmetije okrog stare cerkve Sv. Andreja. Lahek dostop, lep vrh in prostrani razgledi vabijo k obisku tako mlade kot tudi manj izurjene planince. Od tod lahko nadaljujemo pot po brezpotjih in lovskih stezah še naprej proti severozahodu na Malnišek (1619 m) in Jezerski vrh. Prav tako pa se je užitek vrniti po isti poti na Ancljevo in k Planšarskemu jezeru.

GPS Track: https://ridewithgps.com/trips/94196965


Copyright 2023, Izdelava MMstudio