TIC Jezersko
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Galerija V medijih

Uporabno


Narava


Lehnjakotvorni izvir

Prva točka Slovenske geološke poti, ki poteka od Jezerskega do Idrije, predstavlja lehnjakotvorni izvir in območje nekdanjega kamnoloma lehnjaka.Lehnjakotvorni izvir na Spodnjem Jezerskem je prav posebna naravna znamenitost in kraj, kjer kamenina nastaja tako rekoč pred našimi očmi.

Zaradi posebnih sedimentov ima voda veliko vsebnost kalcijevega karbonata, ki se izloča v obliki lehnjaka takoj na izviru. Nastaja več deset metrov dolgo in zelo slikovito, v bujno zelenje ujeto, pramenasto slapišče.

Nahaja se v dolini Komatevra na Spodnjem Jezerskem ob kmetiji Sp. Virnik. Do izvira je iz centra Jezerskega označena lahka pohodniška pot, ki poteka večinoma po gozdnih cestah. Preko samega izvira in slapišča je postavljen lesen podest. Izpred turistične pisarne se odpravite mimo stare cerkve sv. Ožbolta, kjer se lahko naužijete prelepega razgleda na Grintovce in se po poti odpravite do ekološke kmetije Spodnji Virnik, od tam dalje pa do lehnjakotvornega izvira.

Začetek in konec poti: Turistično informacijski center,N 46.400890 E 14.522734
Dolžina poti: 3,82 km, +125 m / - 150 m
Čas hoje: 1 h

Gpx: Pot