TIC Jezersko
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Galerija V medijih

Uporabno

Tipično jezersko


Med tipične pastirske jedi, ki so jih pastirjem, ki so pasli ovce na planinah, kuhale majerce, vsekakor sodijo ajdovi žganci, masunjek in kislo mleko ter žlinkrofi, sirovi štruklji in prežganka.

Seveda ne smemo prezreti suhega mesa in domačih salam, ki najbolje teknejo s sveže pečenim domačim kruhom, vse skupaj pa poplaknemo s šilcem jezerske slivovke ali sladkega jabolčnega mošta.


Žgance na Jezerskem pripravljamo na koroški način, s požiganjem ajdove in bele moke, ki jo zalijemo s slanim vrelim kropom, na koncu pa zabelimo z ocvirki.

Žgance ponavadi jemo s telečjo obaro ali s kislim zeljem in klobaso za kosilo, za zajtrk pa teknejo s toplim mlekom ali navadno kavo.

Masunjek (maslovnik) je krepka pastirska jed iz kisle in sladke smetane ter ajdove moke, ki jo zamešamo v vrelo smetano in kuhamo tako dolgo, da spusti maščobo in zapleše po posodi. Masunjek dobro tekne na črnem domačem kruhu ali s kislim mlekom. Lahko ga ponudimo kot predjed ali glavno jed.


Krompirjev ali jezerski zos se na Jezerskem pripravlja ob pustu, predvsem na debeli četrtek in pustno soboto, skupaj s prekajenim svinjskim ali govejim mesom in hrenom. V slani vodi z dodanim šetrajem in lovorjem skuhamo krompir, ki ga potem pretlačenega prelijemo z prežganjem, ki smo ga naredili iz masti, moke, rdeče paprike, malo kisa in zalili z vodo, v kateri se je krompir kuhal. Nastane pravzaprav malo bolj redek rdeč krompirjev pire. Vsekakor vredno poskusiti.


Med tipične jezerske domače sladice vsekakor sodijo buhteljni, ki jih na Jezerskem zelo dobro speče Olga Tičar, kmetica leta 2009. Ob prazniku farnega patrona, raznih likofih in ob ostalih praznovanjih pa so gospodinje cvrle fancote (flancate), ki so še posebej teknili čisto sveži, naravnost iz olja.

Za praznik sv. Florjana, zavetnika gasilcev pa so poleg flancatov cvrli tudi pohane šnite (v stepena jajca pomočen bel kruh) ali cvrčo. Recept za cvrčo je pa takle: jajce ubijemo v skodelico in ga z vilicami žvrkljamo. Vlijemo ga v segreto olje, da se naredi rahla, čipkasta jed. Jed potresemo s sladkorjem v prahu. Zraven jemo kruh.


Ob praznovanju Velike noči v nobenem jerbasu, ki ga nesemo k žegnu, ne smeta manjkati bula in orehova potica. Bula je na kocke narezan kruh, zmešan z mletim mesom (najbolje pečen jagenjček) in začinjen z zelišči (piment, poper, sol). Namočimo ga s smetano, v katero vmešamo veliko rumenjakov in zrahljamo s snegom iste količine beljakov. Najboljša je pečena v majhnih posodah v krušni peči, kjer pridobi še prav posebno hrustljavo skorjo. Na velikonočno jutro so pripravili velikonočni zajtrk in na krožniku je bil poleg bule obvezen sveže nariban hren, šunka, pečen jagenjček in rdeče pobarvana kuhana jajca.

Povprašajte naše turistične kmetije, gostišča in ostale gostinske ponudnike, da vam pripravijo katero izmed zgoraj naštetih jedi, in razvajajte svoje brbončice.

Pa dober tek!


Copyright 2024, Izdelava MMstudio