TIC Jezersko
+386 (0)4 25 45 140
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Nezahtevne poti Zahtevne poti Jezerska planinska pot Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Multimedija V medijih

Uporabno

Kolesarjenje


Poleti in jeseni je Jezersko priljubljeno predvsem med kolesarji, ki se največkrat povzpnejo na Jezerski vrh. Če pa ste bolj avanturistične narave, vam predlagamo, da preizkusite številne makadamske ceste, ki vas vodijo po prelepih ledeniških dolinah. Podroben opis poti z gps sledmi primerne za gorske kolesarje je opisan v nadaljevanju:JEZERSKA KOLESARSKA POT

Jezerska kolesarska pot nas preseneti z neverjetnimi panoramskimi razgledi. Trije odseki poti nas s centra vasi popeljejo v kar tri različne konce Jezerske doline. Prilagamo kratek opis z gps linkom do aplikacije Outdooractive, ki omogoča da si gps sled naložite na svoj telefon in priljubljeno aplikacijo ali zgolj sledite navigacijskim napotkom.


RAVENSKA KOČNA IN ŠTULARJEVA PLANINA

Kolesarska pot se prične v centru Zg. Jezerskega in sledi cesti do Planšarskega jezera, kjer se po desni strani jezera nadaljuje do kmetije Ancelj, kjer je tudi konec asfaltirane ceste. Odpre se nam čudovit pogled na amfiteater Grintovcev. Nadaljujemo do tovorne žičnice, od tam pa se pričnemo vzpenjati, ko po 2,5 km gorske ceste in 190 višinskih metrih dosežemo idilično Štularjevo planino.

Celotna razdalja: 17,1 km
Višinska razlika: +/- 405 m
Čas ture: 2,5 h

GPS track: https://out.ac/IZeaUv

JEZERSKI VRH IN ANKOVA PLANINA

Kolesarski vzpon na Jezerski vrh je zagotovo najbolj obiskan in poznan v naši dolini. Običajno je to le zaključek cestnokolesarske ture nekje iz Kranja ali celo iz bolj oddaljenih krajev. Tokrat vas želimo povabiti z gorskim kolesom še nekoliko dlje. Prva dva kilometra sta ravninska, od cerkve sv. Andreja naprej pa vas čakajo štirje kilometri alpske ceste s petimi serpentinami. Na prelazu Jezerskih vrh zavijete med slovensko in avstrijsko carinarnico levo v kratek in strm klanec, ki vas privede na Rakeževo. Na robu travnikov, kjer je bila včasih kmetija, stoji stolp, na katerem je tudi panoramska kamera (http://www.jezersko. info/kamera.html). Ko se naužijete sončnih žarkov in napasete poglede na jezersko dolino z mogočnimi Grintovci, lahko nadaljujete po položni cesti do Ankove planine, kjer je bila včasih obmejna karavla.

Celotna razdalja: 18 km
Višinska razlika: 300 m (vzpon)
Čas ture: 2 h

GPR track: https://out.ac/IZekx4

 Pogled z Rakeževe planine


TRANS KARAVANKE

Turno kolesarska pot Karavanke (https://trans-karavanke.pzs.si/?p=678) nas v petih etapah popelje iz Jezerskega do Tromeje. Pot večinoma poteka po dobro prevoznih gozdnih cestah in poteh od ene slikovite planšarije do druge. Za potrebe gostov v destinaciji Jezersko smo pripravili traso od Spodnjega Jezerskega do Medvodja. 

Celotna razdalja: 16,4 km
Višinska razlika: 810 m (vzpon), 743 m (spust)
Čas ture: 3,5 h

GPS track: https://out.ac/IZeheX

 

IZPOSOJA GORSKIH KOLES

Na voljo za izposojo v TIC Jezersko in Šenkovi domačiji.

TIC Jezersko MTB flota

Tip koles: MTB koles Cannondale Trail SL4 (povsem nova, zgornji srednji rang MTB koles z odlično opremo)

Cena je 25 EUR/kolo za 1/2 dnevni najem (do 4 ure) ter 35 EUR/kolo za dnevni najem (do 8 ur)
Na voljo je 1 kolo velikosti L.

 


Copyright 2023, Izdelava MMstudio