TIC Jezersko
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Galerija V medijih

Uporabno


Prireditve


Ovčarski bal 2023


Ovčarski bal bo leta 2023 potekal v nedeljo, 13. 8. 2023 ob 11.00 ob Planšarskem jezeru. 

Ovčarski bal je najstarejša slovenska etnografska prireditev, ki jo skupaj organizirajo Gostišče ob Planšarskem Jezeru, Turistično društvo Jezersko, Kulturno umetniško društvo Jezersko ter Društvo rejcev ovc jezersko - solčavske pasme. Odvija se tradicionalno vsako leto na drugo nedeljo v avgustu. Letos bo že 62. po vrsti. Prikazali bomo stare običaje življenja na planini, prigon ovc v dolino, ter dela, povezana s pridelavo ovčje volne.
V programu, ki se prične ob 11. uri, nastopi jezerska folklorna skupina z najmlajšimi plesalci, pastirji v spremstvu jezerskih harmonikarjev priženejo ovce s planin, jih pred gledalci ostrižejo in prikažejo dela, povezana s predelavo ovčje volne: od striženja, predenja, cvirnanja do pletenja nogavic. Sledi etnološka igra, v kateri se prikažejo stari običaji življenja na planini in prvi dnevi pastirjev po prihodu s planine. Od 14. ure dalje za pestro popoldne poskrbi eden od slovenskih narodnozabavnih ansamblov.

Brbončice lahko razvajate z domačimi jedmi, pripravljenimi na tradicionalni način, na odprtem ognjišču: masunjek s kislim mlekom, ter ajdovi žganci z zeljem so bile jedi, ki so si jih na planini pripravljali tudi pastirji.
Sveže ocvrti flancati pa še danes ponazarjajo prazničnost dogodka.
JEZERSKO SOLČAVSKA OVCA

Jezersko-solčavska ovca je ena od naših slovenskih avtohtonih pasem. Pasma je dobila ime po krajih Jezersko in Solčava, kjer je bila reja teh ovc najbolj množična in najbolje organizirana. Odlično rejsko delo omenjenih krajih kažejo tudi odlikovanja z mednarodnih razstav živine v Parizu v drugi polovici 19. stoletja.

Tako je postala jezersko-solčavska ovca znana tudi izven kraja svojega nastanka. Takrat so naše plemenske ovne kupovali rejci s Tirolske in Bavarske. Tam je bila naša ovca poznana kot "Seelaender” ali "Kaerntner Schaf”

Več o jezersko solčavski ovci, ki je glavna zanimivost najstarejše etnografske prireditve v Sloveniji, si lahko preberete na strani društva na tej povezavi.

VESELICA

Vsako leto se prireditve udeleži veliko ljudi, ki pridejo na Jezersko tudi zaradi dobre domače glasbe. Na odru ob Planšarskem jezeru se je zvrstilo že ogromno priznanih slovenskih ansamblov. Če vas zasrbijo pete, se lahko zavrtite na bližnjem plesališču.


Slike preteklih prireditev si lahko ogledate v multimediji.
Copyright 2024, Izdelava MMstudio