TIC Jezersko
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Galerija V medijih

Uporabno


Prireditve


Ovčarski bal 2024

NAJSTAREJŠA SLOVENSKA ETNOGRAFSKA PRIREDITEV NEDELJA, 11. AVGUST 2024, OB 11:00 OB PLANŠARSKEM JEZERU

Gostišče ob jezeru in Turistično društvo Jezersko že tradicionalno vsako leto na drugo nedeljo v avgustu prirejata najstarejšo slovensko etnografsko prireditev Ovčarski bal, ki bo letos že 64. po vrsti. Prikazali bomo stare običaje življenja na planini, prigon ovc v dolino, ter dela, povezana s predelavo ovčje volne. Od ročnega striženja, predenja in cvirnanja do pletenja oziroma štrikanja nogavic. Brbončice boste lahko razvajali z domačimi jedmi, pripravljenimi na tradicionalen način, na odprtem ognjišču. Masunjek s kislim mlekom, ter ajdovi žganci z zeljem so bile jedi, ki so si jih na planini pripravljali tudi pastirji. Sveže ocvrti flancati pa še danes ponazarjajo praznični značaj dogodka.JEZERSKO SOLČAVSKA OVCA

Jezersko-solčavska ovca je ena od naših slovenskih avtohtonih pasem. Pasma je dobila ime po krajih Jezersko in Solčava, kjer je bila reja teh ovc najbolj množična in najbolje organizirana. Odlično rejsko delo omenjenih krajih kažejo tudi odlikovanja z mednarodnih razstav živine v Parizu v drugi polovici 19. stoletja.

Tako je postala jezersko-solčavska ovca znana tudi izven kraja svojega nastanka. Takrat so naše plemenske ovne kupovali rejci s Tirolske in Bavarske. Tam je bila naša ovca poznana kot "Seelaender” ali "Kaerntner Schaf”

Več o jezersko solčavski ovci, ki je glavna zanimivost najstarejše etnografske prireditve v Sloveniji, si lahko preberete na strani društva na tej povezavi.

VESELICA

Vsako leto se prireditve udeleži veliko ljudi, ki pridejo na Jezersko tudi zaradi dobre domače glasbe. Na odru ob Planšarskem jezeru se je zvrstilo že ogromno priznanih slovenskih ansamblov. Če vas zasrbijo pete, se lahko zavrtite na bližnjem plesališču.


Slike preteklih prireditev si lahko ogledate v multimediji.
Copyright 2024, Izdelava MMstudio