TIC Jezersko
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Nezahtevne poti Zahtevne poti Jezerska planinska pot Kratke sprehajalne poti Dolge sprehajalne poti Razgledi-test Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Multimedija V medijih

Uporabno


Kultura


Šenkova domačija


Šenkova domačija je ena redkih slovenskih kmetij, kjer se je ohranila zasnova srednjeveške samozadostne kmečke naselbine, saj se je ohranila večina uporabljanih poslopij. Postavljena je bila potem, ko je odteklo veliko ledeniško jezero po potresu leta 1348 in je bila ena prvih svobodnih kmetij v dolini. Nad vhodnim portalom glavne stavbe, ki je s svojo arhitekturo nekaj posebnega, je vpisana letnica 1521 in novejše raziskave so podale precej točne podatke o tem, da so deli stavbe  stali že konec 15. stoletja.  Dostop: po glavni cesti do cerkve sv. Andreja, nato rahlo desno po jesenovem drevoredu.

"To je edina kmetija, kjer so stara poslopja ostala takšna, kot so bila zgrajena. Danes je Šenkova domačija v obnovljeni podobi namenjena turistični dejavnosti."


Copyright 2023, Izdelava MMstudio