TIC Jezersko
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Galerija V medijih

Uporabno


Narava


Izvir mineralne vode


Nad Ankovo domačijo izvira zdravilna mineralna voda, imenovana »Jezerska slatina«. Takšne mineralne vode kot je ta, dotlej v Sloveniji še nismo poznali. Na podlagi več analiz je bilo ugotovljeno, da vsebuje veliko manganovih in amonijevih snovi, zato se še posebej priporoča bolnikom, obolelim na srcu in ožilju. Ne priporoča pa se pitje več kot 2 dcl vode na dan, saj zaradi velike vsebnosti magnezija spodbuja prebavo. V zdravstvene namene takšno vodo uporabljajo v Nemčiji ter prav tako v sosednji Železni Kapli kot kopel. Jezersko slatino lahko dobite postreženo tudi ob obroku pri naših gostinskih ponudnikih.Izvir je bil v letu 2013 zaradi lažje dostopnosti pripeljan v bližino glavne ceste, kjer si jo s korita lahko vsakdo natoči.

Dostopnost:

Priporočamo vam, da točenje Jezerske slatine (mineralne vode) združite s kratkim sprehodom in sicer na način, da svoje vozilo pustite na enem izmed javnih parkirišč (npr. pri cerkvi Sv. Andreja ali v centru vasi) ter se do korita sprehodite po naši čudoviti panoramski dolini. Predvsem za gibalno ovirane in za starejše obiskovalce je na razširjenem delu cestišča (neposredno ob točilu) namenjen prostor za ustavljanje vozila, vendar zgolj za čas točenja vode. Dostop do korita z mineralno vodo je primeren tudi za gibalno ovirane osebe.

Čas hoje:

Parkirišče Sv. Andrej: 10 min
Parkirišča v centru vasi: 30 min  

Copyright 2024, Izdelava MMstudio