TIC Jezersko
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Galerija V medijih

Uporabno


V medijih
Kolesarjenje na Jezersko, časopis Dnevnik


Najdaljša slovenska vas Kokra kolesarje na cesti med Preddvorom in Zgornjim Jezerskim spremlja lep kos poti.


Več o članku
Obisk Jezerskega je vsaj na delovni dan v razmerju, ki mnoge veseli: prej boste srečali kolesarja kot avtomobil, kljub dejstvu, da je na sedlu tudi mejni prehod z Avstrijo. Ob našem obisku je bilo razmerje res spoštljivo v korist dveh koles proti štirim – 24:9!
Igor Pintarič je kot številni drugi Jezersko obiskal s kolesom. (Foto: Miran Šubic)

Ob Planšarskem jezeru je mir, da ga z nožem režeš, kot rečejo. Pogled na naravo je odličen, Igor Pintarič iz Tržiča pa nam je strnil prednosti izleta na Jezersko. »Prometa skoraj ni, na koncu te pričaka prelepa narava!« je dejal, preden se je odpravil na dve utri trajajoče kolesarjenje domov. »Lahko rečem, da je letos obisk že kar dober. Na voljo imamo 263 postelj in čeprav nimamo skupnih podatkov o zasedenosti, je zanimanja veliko,« je zatrdila Maja Markič v osrednji informativni pisarni. Sicer pa na Jezersko (in tudi v znano gostilno Kanonir ob vznožju) radi pridejo Italijani, kraj ostaja tudi izhodišče za obiske gora, radi ga obiščejo motoristi, kolesarji pa so tako in tako stalnica.

Nekaj let turistično društvo ni delovalo, zdaj ga vodi Polona Virnik Karničar, ki se ukvarja tudi z eno od novosti: »Želimo obnoviti pol stoletja staro Šenkovo domačijo. Tu sicer že deluje kamp na kmetiji, dogajajo se planinski tabori, v prihodnje pa bi ponudbo radi obogatili z ducat posteljami in hišo prenovili tako, da bo ohranjena in zanimiva privlačna za goste.« Nekoč je imelo Jezersko celo status zdraviliškega kraja, zrak naj bi blagodejno deloval na vse, ki so imeli težave z vidom. V tem času odpirajo nekdanjo staro pošto, ki bo od zdaj naprej turistični objekt, žal pa bodo nekdanji hotel Kazino v središču kraja verjetno prej podrli, kot pa obudili k življenju. »Jezersko počasi odkriva turizem kot obliko preživetja. K nam radi pridejo tisti, ki cenijo naravo in mir, ki jim je komercialna plat turizma tuja. Seveda pa mladi želijo živeti od turizma in zato sem prepričan, da bomo s projektom prenove kanalizacije, prostorskimi načrti in drugimi aktivnostmi pomagali pri temeljih razvoja te dejavnosti,« je povedal nepoklicni župan Jurij Markič, ki ga sogovorniki radi pohvalijo, da je z njegovim prihodom prav turizem dobil nov zagon.
V avstrijski Železni Kapli je turizem svetlobna leta daleč pred ponudbo Jezerskega, a tudi Jezerjani se lahko pohvalijo s svojo »slatino«, ki bi v prihodnje lahko jamčila kako turistično naložbo. »Voda še vedno prosto teče, od izvira smo jo pripeljali do ceste, a za trženje in vse drugo še ni vseh pogojev, zlasti denarja,« je dejal župan. Tri, štiri znane domačije se ukvarjajo s kmečkim turizmom že dolga leta, v zadnjem času pa narašča število turističnih postelj. Nobenega dvoma pa ni, da je v turističnem smislu kraj spal desetletja zimsko spanje in da prihodnost v tej panogi vidijo zlasti mlajši.

Povezava do originalnega članka.

Copyright 2024, Izdelava MMstudio