TIC Jezersko
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Galerija V medijih

Uporabno


Tematske poti

Tematska pot do lehnjakotvornega izvira


Razgledna pot Vas bo vodila mimo cerkve sv. Ožbalta, kmetije Spodnji Virnik do Lehnjakotvornega izvira.


Več o poti

Lehnjakotvorni izvir se nahaja v dolini Komatevra na Spodnjem Jezerskem ob kmetiji Spodnji Virnik. Do izvira je iz centra Jezerskega označena lahka pohodniška pot, ki poteka večinoma po gozdnih cestah. Preko samega izvira in slapišča je postavljen lesen podest. Izpred turistične pisarne se odpravite mimo stare cerkve sv. Ožbolta, kjer se lahko naužijete prelepega razgleda na Grintovce in se po poti odpravite do ekološke kmetije Spodnji Virnik, od tam dalje pa do lehnjakotvornega izvira.

Dolžina: 3,8 km
Čas hoje: 60 minVišinska razlika: 125 m
Gpx: Pot

Izhodišče: Zgornje JezerskoTematska pot po dolini Ravenske Kočne


Nezahtevna pot, vodi ob potoku Jezernica prek travnikov, kjer se odpira veličastni pogled na severna ostenja Kamniško-Savinjskih Alp z najvišjim vrhom Grintovcem.


Več o poti

Gre za enega lepših sprehodov po Jezerskem. Tematska pot je urejena in označena s smernimi tablami ter opremljena s klopmi. Med sprehodom po dolini Ravenske Kočne lahko mimogrede pokukate v preteklost te lepe gorske pokrajine in opazujete, kako je nekdanji ledenik preoblikoval površje in kako naravne sile nenehno spreminjajo pokrajino pred našimi očmi.
Od parkirišča pri Parku Jezersko, vodi pot ob potoku Jezernica prek travnikov, kjer se odpira veličastni pogled na severna ostenja Kamniško-Savinjskih Alp z najvišjim vrhom Grintovcem. Na poti boste spoznali, kako je nastala ta ledeniška dolina, njeno živalsko in rastlinsko bogastvo in vse ostale znamenitosti, zaradi katerih je Ravenska Kočna vredna obiska.
Tematska pot v dolini Ravenske Kočne, je v zimskem času zaprta!

Dolžina: 8 km
Čas hoje: 3 h ( pot je možno skrajšati)

Višinska razlika: 223 m
Gpx: Pot

Izhodišče: Planšarsko jezeroLehnjakova pot


Tematska pot Vas bo popeljala po obrobju nekdanjega kamnoloma lehnjaka Jezersko, vse do razgledne ploščadi pri lehnjakotvornem izviru. Pot je urejena in označena s smernimi tablami in klopmi.


Več o poti

Tematska pot Vas bo popeljala po obrobju nekdanjega kamnoloma lehnjaka Jezersko, vse do razgledne ploščadi pri lehnjakotvornem izviru. Pot je urejena in označena s smernimi tablami in klopmi. V nekdanjem Kamnolomu, ki je po svojem obsegu sodil med manjše, so restavratorska dela pričeli leta 1950. Ob poti boste spoznali »življenje« te kamnine; od njenega nastanka na vodnem izviru, pridobivanja za gospodarske namene v nekdanjem kamnolomu ter končni uporabi v lokalni in svetovni arhitekturi.

Zanimivosti:
Nahajališče lehnjaka, je uvrščeno v geološko naravno vrednoto in krajinsko posebnost državnega pomena. Zaradi njegove izjemne velikosti za slovenski prostor, dobro ohranjene oblike inkrustiranih rastlin ter lehnjakotvornega izvira, je to območje raziskovalnega, izobraževalnega in pričevalnega pomena.

Več zanimivosti na lehnjakovi poti

Dolžina: 0,2 km
Čas hoje: 15 min
Višinska razlika: 28 m
Gpx: Pot

Izhodišče: Spodnje Jezersko,  Parking

Copyright 2024, Izdelava MMstudio