TIC Jezersko
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Multimedija V medijih

Uporabno


Sprehajalne poti
Jezersko - stara cerkev sv. Ožbolta


Iz centra Jezerskega se mimo podružnične šole lahko odpravite do prekrasne razgledne točke pri stari cerkvi svetega Ožbolta ob Karničarjevi kmetiji.

Več o poti
Sprehajalna pot vas popelje mimo centra vasi, od tam naprej pot nadaljujete po asfaltirani cesti, mimo kapelice po klancu navzgor. Na vrhu klanca, na desni strani zagledate Karničarjevo kmetijo, na levi strani pa staro cerkev svetega Ožbolta. Cerkvica, ki je prvič omenjena že leta 811, je dvignjena visoko nad dolino in ponuja prekrasne poglede na mogočne vrhove Kamniško-Savinjskih Alp.
Pri Karničarjevih pa lahko mimogrede kupite še domače izdelke ekološke proizvodnje: čudovit domač sir, domače mesnine, mlečne izdelke in jajca.

Dolžina poti: 1 km
Čas hoje: 18 min
Višinska razlika: 69 m
GPX poti: pot

Izhodišče: Zgornje JezerskoKrožna pot okoli Planšarskega jezera


Sprehod okoli Planšarskega jezera v obliki srca. Jezero so zajezili domačini v spomin na veliko ledeniško jezero, po katerem je kraj dobil ime.


Več o poti
Planšarsko jezero, ki ima obliko srca, so zajezili domačini v spomin na veliko ledeniško jezero, po katerem je kraj dobil ime. Jezero je ena od najbolj privlačnih točk v kraju. Parkiramo pri gostišču ob Planšarskem jezeru, pot nadaljujemo mimo gostišča, čez kratek klanec po cesti ob robu jezera. Nadaljujemo do mostu na naši levi, ga prečkamo in nato takoj za mostom nato zavijemo levo ter po cesti nadaljujemo nazaj do gostišča.


Dolžina poti: 1,6 km
Čas hoje: 22 min
Višinska razlika: 17 m
GPX poti: pot

Izhodišče: Planšarsko jezero
Sprehod po vencu stoletnih kmetij


Pot vas bo popeljala mimo treh stoletnih kmetij, med sprehodom pa boste uživali v čudovitih razgledih na okoliške hribe, hkrati pa lahko opazovali tudi znamenite jesenove meje.


Več o poti
Parkirate na parkirišču ob Planšarskem jezeru, od tam se odpravite po levi strani ob jezeru ter pot nadaljujete proti Parku Jezersko. Nadaljujete tako, da se držite leve, po rahlem klancu mimo kmetije Koprivnik. Ob koncu asfaltne poti sledi približno 200 metrov makadamske poti, ki vas bo popeljala mimo kmetije Jenk in Jenkove kasarne. Nato za mostom zavijete levo proti Šenkovi domačiji, nadaljujete proti cerkvi sv. Andreja, svoj sprehod pa zaključite tam, kjer ste ga začeli - ob Planšarskem jezeru.

Dolžina poti: 3 km
Čas hoje: 40 min
Višinska razlika: m
GPX poti: Pot

Izhodišče: Planšarsko jezero
Center Jezerskega - Planšarsko jezero


Sprehod začnete v centru Zgornjega Jezerskega ter se ob potoku Jezernica sprehodite do Planšarskega jezera.


Več o poti
Parkiramo nasproti občinske stavbe ter se sprehodimo do table, ki stoji v kotu velike peščene površine, kjer je nekoč stal znameniti hotel Kazina. Od tu nadaljujemo čez leseni most, mimo športnega igrišča. Sledimo potoku Jezernica, dokler ne pridemo do razcepa, kjer zavijemo desno. Nadaljujemo ob cesti do Planšarskega jezera.
Ustavimo se v Gostišču pri Planšarskem jezeru, kjer si privoščimo kratek počitek, se okrepčamo ter uživamo v čudoviti naravi.

Dolžina: 2,1 km
Čas hoje: 28 min
Višinska razlika: 100 m
GPX: Pot

Izhodišče: Zgornje Jezersko


Copyright 2023, Izdelava MMstudio