TIC Jezersko
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Nezahtevne poti Zahtevne poti Jezerska planinska pot Kratke sprehajalne poti Dolge sprehajalne poti Razgledi-test Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Multimedija V medijih

Uporabno


Aktivnosti


Ferata Češka koča


Ferata Češka koča je prva športna ferata v slovenskih Alpah in je ena izmed težjih ferat pri nas. Ponuja lepo plezanje in prijeten zaključek na Češki koči. Med plezanjem se boste naužili čudovitih razgledov na dolino Ravenske kočne. Ferata nudi tudi enega bolj zanimivih dostopov do Češke koče. 

Termin "ferata" predstavlja z jeklenico varovano plezalno smer, kar pomeni, da je ferata bistveno težja od zelo zahtevnih planinskih poti. Obvezna je uporaba namenskega plezalnega kompleta, čelade in planinska obutev. Ferata ni primerna za začetnike. 
Spodnji del se začne z oceno C-D, nato malce predaha in vstopimo v najtežji del, previsni del, z oceno E. Nad tem previsom pridemo v lažji svet, kjer se priključi varianta "obvoza". Prvi, težji del ferate lahko tako "obvozimo" in se podamo le v zgornji del. Kljub temu, da vrhnji del ni več tako težak, je še vedno zahteven in se ponaša z oceno C. 


ferata_skicaferata_tezavnost

Izhodišče: Parkirišče v dolini Ravenske kočne
Dostop: 45 min (Mimo žičnice za češko kočo nadaljujete po planinski poti proti Kranjski koči na Ledinah. Po cca 10 min hoje se na križišču odcepite proti ferati - sledite označbam)
Čas vzpona: 90 min
Višinska razlika: 300 m
Dolžina jeklenice: 320 m
Sestop: 1h (po planinski poti do izhodišča)


Preberite si še nekaj nasvetov iz prakse za varnejši vzpon po ferati na tej povezavi.

Pozor: V spomladanskem času, nekje do junija je ferata še lahko odeta v snežno odejo, zato svetujemo, da se pred vzponom posvetujete o aktualnih razmerah v pisarni TIC Jezersko (email: tic@jezersko.si ali telefon: +386 (0)51 219 282)
Copyright 2023, Izdelava MMstudio